fredag 16 mars 2012

Tvång, feminism och identitet: del 4 (Tvång = dömande?)

Se sammanfattningsinlägg för hela serien.
Varför blir ni inte arga när Anna Skipper tvingar oss att äta rätt?
Vi bombarderas dagligen med folk som vill ge oss pekpinnar om hur vi ska leva våra liv. Om det räknas som tvång att ett dagis eller en förälder vill använda "hen", varför talar vi inte om att Dr Phil och Blossom tvingar oss? Om det är dömandet som är nyckeln till definitionen på vad som är tvång är detta verkligen tvång.

Det finns en helt teveserieprogram-stil som bara handlar om det, för att inte tala om självhjälpsböcker, hälsotidningar osv. Ni tål att Blossom i varje nummer prackar på oss information om hur ni ska bete er för att vara snyggare och mer hälsosamma (Carpe Diem gumman). Ni tål att Anna Skipper läxar upp flerbarnsmammor i hur de ska laga mat. Ni tittar till och med på Nannyakuten och suger törstande i er alla råd om hur ni ska behandla era barn. Ni bombarderas varje dag med kunskap från experter om hur ni bör leva era liv, mycket av det tycks vara riktat uppifrån ner till en "vulgär arbetarklass som inte vet bättre".

Varför blir ingen (förutom Nanna på Tankesmedjan som raljerar över det ibland) upprörd? Varför är detta inte ett berövande av vår myndighet? Det är ju ännu mer explicit än någon liten feminist som blir arg över att kallas lilla gumman?

Det får mig att tänka på det tvång, det våld som normen utövar på individen.

Best om tvång #3
Visst är det tvång att hålla fast någon och raka av dem hår medan de skriker SLUTA, men det är inte det enda som är tvång. Att dödshota någon som lägger upp en bild på sin håriga armhåla på facebook är också en form av tvång. Tvång genom rädsla. [...] Att uttrycka äckel över hur kvinnor ser ut blir ett sätt att frånta dem skönhetskapitalet, och därmed frånta dem makt.

Är skönhetsindustrin inte tvång i så fall? Det finns en massa förtryckande mekanismer som begränsar folk, som tvingar dem att censurera sig. Varför bli upprörd över att skämt om kvinnors oförmåga att köra bil inte uppskattas när det finns en hel industri som inte har något bättre för sig än att få dig att känna dig otillräcklig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar