fredag 16 mars 2012

Tvång, feminism och identitet: del 11 (En förlorad generation)

Jag tittar inte på teve, jag äger ingen teve. Jag tittar inte ens på svt play. Jag har ingen dagstidning, slutade prenumerera när jag insåg att jag inte läste, det blev för mycket att bära till pappersåtervinningen.

När jag väl läser något som rör politiska debatter blir jag oftast förvirrad, för det känns som om debatten förs mellan väldigt gamla positioner som inte flyttat sig på 40 år och som inte längre är relevanta för mig idag alls.

Oljan håller på och ta slut, folk mår dåligt över att de inte kan uppfylla reklamdrömmarna, det flyger förarläsa missilbestyckade plan över civilbefolkning i pakistan.  Det går en obehagligt högerextremistisk våg genom europa, St Petersburg är på väg att förbjuda tal om homosexualitet, polen instiftar ännu strängare abortlagar. Klimatet i den europeiska politiska debatten skrämmer mig något oerhört. Jag upplever hur vi inte behandlas lika oberoende av kön, etnicitet, sexualitet osv.

Och vad handlar debatterna om i svensk media? Ifall det är rätt eller fel att Thorsten Flink tar Ana-gina på rumpan? Hur kan det ens vara ett debattämne, det är väl klart att hans fingrar inte har där att göra?

Många är helt pessimistiska och bryr sig inte om resten av samhället alls. Jag har träffat personer både i sverige, danmark, kanada, usa och andra länder som inte ens vet att de lever i en parlamentarisk demokrati. De röstar ibland inte ens och de orkar inte sätta sig in.

De känner inte att politiken handlar om dem. Vissa röstar inte ens. Alla partier i sverige förlorar medlemmar. Folk engagerar sig inte längre politiskt på samma sätt. De orkar ofta inte bry sig, de behandlar politiker på samma sätt som de behandlar medlemsvärvare för Green Peace  - jobbiga personer som tar upp dyrbar tid.

Många tillbringar mycket tid åt verklighetsflykt. Tomma timmar framför lolcats och failblog, Project Runway och True Blood, Skyrim och webcomics. Där kan vi engagera oss, där känns något viktigt.

Jag känner inte att politiken handlar om mig. Jag känner ingen anknytning till det som försiggår på debattsidorna. Jag är tyvärr ganska representativ för min generation.

Tänk på det. Ni förlorar oss.

2 kommentarer:

  1. Så varför fortsätter du debattera dessa mammuttidfrågor? Varför engagerar du dig inte mer i debatter som rör ungdomar?

    SvaraRadera